Onze Kikk' Shortlist: de 3 meest inspirerende talks

Als prijs voor onze overwinning tijdens het Applab Brugge - waar onze Fietskadee goed ontvangen werd om zijn gebruiksvriendelijkheid en sociale relevantie - konden we met enkelen van het team aanwezig zijn op het Kikk Festival in Namen. 


Kikk - of intergalatic festival of digital & creative cultures - ging alweer voor de 6de keer door in Namen. Een verscheidenheid aan conferenties, workshops en tentoonstellingen zorgden voor een ruime bron van inspiratie en informatie.

De sterkte van Kikk is te vinden in de verscheidenheid aan sprekers: er waren audiovisuele kunstenaars, kunstenaars die grote installaties maken, ontwikkelaars, grafisch ontwerpers, fotografen en alle mogelijke combinaties daartussen. Uit elke sector en elk vorm van media, van digitaal tot tactiele werken, zijn lessen te trekken. Net zoals we bijvoorbeeld vaak naar games kunnen kijken om top-notch interfaces te ontdekken, kunnen we ook hier dus belangrijke inzichten vinden. Wij maakten een short-list van de 3 meest inspirerende talks, want uit je digitale cocon durven breken kan onverwachte inspiratie opleveren.


FUR
Zo was er bijvoorbeeld FUR, een Duits duo die met zelfzekerheid en humor hun podium domineerden. Samen brachten ze hun take op de game cultuur. Een van hun meest bekende creaties is de PainStation. Als duidelijke steek naar PlayStation hebben ze een machine gebouwd waar je het klassieke spel Pong speelt. Wanneer je het balletje niet op tijd kan terugslaan wordt je gestraft door een zweep, hitte of een elektrische stoot. Auwtch!

Voor hen was een project pas af als het een "ziel" had. De Moshpit was gestart met het idee om toestel te ontwikkelen die muziek genereerde wanneer je een moshpit voor het toestel opvoerde. De ziel van het project kwam pas halverwege in het creatie-proces. Dit in de vorm van een metalen schedel, die begon headbangen als ie "je performance kon appreciëren". 

Het vinden van de ziel van een project is ook bij ons belangrijk. Zo kozen wij er samen met UZ Brussel voor om met hun jaarverslag een heel persoonlijk verhaal te brengen, waarbij er échte mensen in de kijker staan, in plaats van het cijfermateriaal.


AKUFEN
Ook de talk van Akufen was inspirerend. Deze web-agency uit Canada sluit heel wat nauwer aan bij ons werk als Bits of Love. Zij maken heel verfijnde interactieve web-apps en -documentaires, vaak met een gezonde dosis humor als dat binnen het verhaal past (indien nodig was de humor vrij NSFW). Net zoals ons steken ze heel veel liefde en passie in hun werk.


STRIPE
Benjamin De Kock van Stripe bracht ons beknopt verschillende aanpakken bij om een website meer leven in te blazen aan de hand van gemakkelijke en minder-gemakkelijke animaties. Een kijkje op de website van Stripe zegt al genoeg. Het kunnen kleine details zijn, maar het brengt een project veel meer tot leven.


Wij vertrokken uit Namen met een aangereikte bron aan inspiratie en heel wat goeie talks in het achterhoofd.
Volgend jaar keren we zeker terug!