Stad Gent - Gent in data

Als voorloper in open data is Stad Gent een uitstekende match met Bits of Love. Ook wij geloven ten volle in het openstellen van data en in duidelijke communicatie tussen overheid en burgers.

Case Stadgent Logo 2x
Case Stadgent Img1 2x

Data met een verhaal

Stad Gent had al een uitgebreid dataplatform, maar die data wilden ze meer verhalend brengen. Onze expertise in data storytelling kwam dus goed van pas. In de eerste plaats dient het nieuwe platform als voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen. Vroeger gebruikten politici een rapport in pdf-vorm, om hun programma voor te bereiden. Het nieuwe digitale platform zorgt ervoor dat zij sneller inzicht krijgen in waar ze hun beleid op kunnen richten. Daarnaast wil Stad Gent ook het grote publiek aanspreken met de tool: alle Gentenaars en Gentgebruikers, maar ook bijvoorbeeld studenten, datajournalisten of het middenveld.

Case Stadgent Img2 2x
Case Stadgent Img3 2x

Hoe goed ken jij Gent?

Je leert Gent goed kennen in het digitale dataplatform vol datavisualisaties en interacties. Uit de data werden 8 tendensen gedestilleerd, die inzicht geven in hoe Gent evolueert. Daarnaast vertellen we wat er leeft in de wijken. De quiz ‘Zijde gij nen echte Genteneire’ is een lichte insteek, om het grote publiek warm te maken voor het verhaal achter de cijfers.

Case Stadgent Img4 2x

“Echt wijs!”

Het verhalende dataplatform is een grote meerwaarde voor de droge cijfers. Het platform is in de eerste maand meer dan 4000 keer bezocht. De volgende legislatuur krijgt een toegankelijke en interactieve tool om het beleid op af te stemmen, in plaats van een lange pdf. De dienst Communicatie kan het platform handig inzetten voor zijn communicatie met de burgers.

De wijkregisseur van Oud Gentbrugge en Gentbrugge is enthousiast: "Fantastische website! Echt wijs! Echt een heel mooie manier om info toegankelijk en aantrekkelijk te maken!". En we vernamen dat ook burgemeester Daniël Termont vol lof is!

Our expertise
  • Data analysis
  • Data storytelling
  • Data visualization