Gent in data

Welkom bij de case Stad Gent - Gent in data. In dit verhaal ontdek je én test je zelf hoe je met datavisualisatie cijfers én communicatie toegankelijker maakt. Veel plezier!

Er was eens … een doos vol ongelezen rapporten

Annelies Van Steenberge is specialiste databeheer en data-analyse bij Stad Gent.

“Aan het einde van elke legislatuur moeten er een rapport en prognoses worden gemaakt voor de volgende bestuursperiode. Stad Gent heeft een rijkdom aan data, tot op wijkniveau en voor de meest uiteenlopende beleidsonderwerpen. Die cijfers komen samen op een dataplatform en werden voorheen in een gedrukt rapport verwerkt voor alle Gentse politieke partijen. Maar eigenlijk werden de rapporten niet actief gebruikt. Gedrukte data zijn ook snel achterhaald en niet voor iedereen even toegankelijk. Daar wilden we verandering in brengen. We vroegen aan Andries en Jessica van Bits of Love hoe zij dat zagen.”

Jessica Kellner is managing partner bij Bits of Love in Brugge.

“We geloven sterk in de principes van open data. Toegankelijkheid zorgt voor transparantie en vertrouwen. De basis is gebruiksvriendelijkheid. Dat laatste doen wij door data te visualiseren en ze in een verhaal te gieten. Voor het project van Stad Gent was de verhaallijn: leer Gent beter kennen door de feiten achter de cijfers. Geen storytelling maar story-doing. Als mensen actief met data aan de slag gaan zal de impact snel toenemen. Bovendien vinden we het belangrijk dat ook de bewoners makkelijk toegang krijgen tot al deze data. Het gaat immers over hún wijk en hún stad. Door deze data te delen, kon Stad Gent ook kennis delen.”
Straks lees je meer over het platform Met hoeveel in Stad Gent. Je ziet hoe de politieke kandidaten eenvoudig aan de slag kunnen met data om een verkiezingsprogramma te baseren op harde data. Maar ook bewoners kunnen ermee een klare kijk op hun wijk krijgen. Het platform omvat 6 prognoses en 8 tendensen, verhuisbewegingen en data op wijkniveau. Op het eind van het verhaal vind je de resultaten en tips van Annelies en Jessica.
Wil je zelf de test ' Zijde gij nen echte Genteneire? doen? Dan kan dat hieronder. Daarna vertellen we je hoe Stad Gent datavisualisatie effectief gebruikt voor beleidsmensen en bewoners.

Digitaal is toegankelijk en altijd up-to-date

Data is een dynamisch gegeven dus moet een dataplatform dat ook zijn. Annelies daarover:

“We zetten nieuwe data nu direct op het platform ‘Met hoeveel in Stad Gent’. Dat doen we zelfs tot op de 25 wijkniveaus. Voor de wijkregisseurs - coördinerende aanspreekpunten - is hier een schat aan informatie te vinden. Zo zien ze hoe hun wijk scoort op bepaalde facetten en ten opzichte van andere wijken. Daarmee hebben ze houvast voor hun job. We zorgen voor regelmatige updates zodat iedereen direct toegang heeft tot recente gegevens. Met een papieren versie moet je dan al een herdruk doen.”

Maar ook bewoners krijgen vaak een andere kijk op hun wijk of stad dankzij het platform Met hoeveel in Stad Gent. Jessica legt uit hoe.

“We hebben op de website een leuke quiz gezet. Het doel: betrokkenheid creëren door interactie. Zo leren bewoners het verhaal achter de cijfers kennen. En wat blijkt: vaak komt hun perceptie van bepaalde zaken helemaal niet overeen met de cijfers. Zo kun je eigenlijk als overheid aan objectieve beeldvorming doen.”
Maar ontdek eerst zélf wat je met datavisualisatie kunt doen.

8 tendensen en 6 prognoses: een (data)bron van inspiratie

Annelies keert even terug naar het begin van het verhaal.

“Het doel was om up-to-date data in een toegankelijke vorm aan te reiken aan lokale politici. Dat hebben we gedaan door 8 grote tendensen in Gent te definiëren op basis van de data en er 6 prognoses aan te koppelen. Die informatie is heel specifiek maar door deze opdeling makkelijk terug te vinden. Telkens voorzien we de datavisualisatie van duiding. Zo spreken de cijfers klare taal. Bovendien kunnen we de informatie makkelijk uitbreiden. De nieuwste tool is ‘Verhuisbewegingen’. Hiermee tonen we demografische gegevens op een gedetailleerde maar heel frisse visuele manier.”

Jessica licht het visualisatieconcept toe.

“We hebben de data een hoog doe-gehalte gegeven. Vandaag willen we als digitale consument zelf aan de knoppen zitten. Dat is een groot verschil met een papieren rapport waarin data per definitie passief zijn. Op het platform kun je data bijvoorbeeld laten visualiseren in absolute cijfers of groeipercentages. Je kunt een wijk selecteren en de data die jij nodig hebt. Die interactie zorgt voor betrokkenheid maar ook voor snel de informatie vinden die voor jou als gebruiker telt.”
Wil je een kijkje nemen in de 8 tendensen en 6 prognoses in Gent en in de 25 wijken? Ontdek Gent in cijfers!

Wat levert een goed verhaal op? De resultaten.

Van een papieren rapport naar een interactief dataplatform: welke effecten heeft dat opgeleverd? Annelies en Jessica delen met plezier de data! Na 2 jaar hebben we 14.000 bezoekers die gemiddeld 3 minuten op Met hoeveel in Stad Gent bleven. Dat is een mooi resultaat zeker als je weet dat de website in eerste instantie voor politieke partijen bedoeld was. Bovendien is er geen massale communicatie geweest, enkel kondigen we nieuwe informatie aan via een persbericht en via interne kanalen. Ook de reacties van de wijkregisseurs zijn positief: zij hebben nu toegang tot recente cijfers over 'hun' wijk.

“En qua investering? Een gedrukt rapport en een digitaal platform zitten op een vergelijkbaar niveau. Eigenlijk zou je voor de gedrukte versie telkens een herdruk moeten maken zodra er nieuwe informatie is. Dat zou budgettair erg doorwegen.”

Datavisualisatie. De tips van Annelies en Jessica

  • Zorg dat de vorm de inhoud versterkt. Het verhaalconcept achter de data maakt de data sprekender.
  • Definieer een goede tone of voice van je verhaal. Het gevaar bestaat dat je in je verhaal data op jouw manier interpreteert. Dat is de rol van de lezer.
  • Gamification werkt! In dit geval maakt de quiz van droge cijfers een levendig gegeven.
  • Denk groot, begin klein. Je hoeft niet alles in één keer te lanceren maar voorzie wel de groei van je platform.
Our expertise
  • Information design
  • Interaction design
  • Data analysis
  • Data storytelling
  • Gamification
Let’s meet!

Wil je in detail door de case Met hoeveel in Stad Gent gaan en het verhaal horen uit de mond van Jessica?

Maak EEN afspraak