De Krook - Een innovatieve bibliotheekbeleving

Bibliotheek De Krook opende in 2017 haar deuren in het gloednieuwe gebouw De Krook in Gent. De Krook is een initiatief van Stad Gent, Universiteit Gent en imec. Het is een speerpunt van ondernemerschap en innovatie. Een cultureel knooppunt waar iedere Gentenaar welkom is. Een baken van burgerparticipatie en onderzoek. Deze inspirerende plek in het hart van de stad is de thuishaven voor de nieuwe bib. Het hoeft niet te verbazen: Bibliotheek De Krook is klaar voor de 21ste eeuw.

Case Dekrook Logo 2x
Case Dekrook Img1 2x

Bibliotheek De Krook en partner Digipolis waren op zoek naar een creatieve data-applicatie voor de nieuwe bib. Daarom lanceerden ze De Krook Visualization Contest. We stuurden enkele ideeën voor leuke datavisualisaties, en na een spannende wedstrijd won ons voorstel. De Krook had veel vertrouwen in Bits of Love: in onze sterke expertise in datavisualisatie en data-storytelling, in onze aanpak en ons duidelijk proces, en in onze creativiteit.

Case Dekrook Img2 2x
Case Dekrook Img3 2x

We doken in de ontlenersdata van de boeken, en bedachten een vernieuwend concept dat volledig afwijkt van gebruikelijke zoekapplicaties. De bezoekers beleven de app, die is geïntegreerd in de boekenkasten, als een boeiende ontdekkingstocht door de boeken. Met onze technische expertise was een uitmuntende user experience verzekerd. De kers op de taart: in de originele screensaver lieten we onze creativiteit los met een staaltje digital art.

Bits of creative data lovers

Het idee achter de app is om een ander licht te werpen op de boekencollectie. In plaats van te zoeken op auteur of genre, maakten we een heel andere zoektocht mogelijk, die een volledig andere beleving creëert. Elk boek werd gecombineerd met de data over zijn ontlener. Welke non-fictieboeken lezen vrouwen tussen 30 en 35 jaar in de winter? Deze zoektochten brengen de gebruikers tot heel wat nieuwe ontdekkingen. Wist je dat ‘Ulysses’ van James Joyce vooral ontleend wordt door mannelijke twintigers in de herfst?

De screensaver op de app gaven we een creatieve invulling met digital art. De hoofden van 5 belangrijke auteurs worden gegenereerd aan de hand van zinnen uit hun boeken. Zo brengen we woord en beeld samen.

Bits of technical expertise

Technisch waren er heel wat uitdagingen. We gingen aan de slag met maar liefst 200.000 boeken en hun uitleendata van de laatste 10 jaar. We ontwikkelden onze eigen supersnelle API om de gebruiker een topervaring te geven. Van alle boeken is de beschikbaarheid real-time te zien. Als een gebruiker een filter instelt, passen de andere filters zich in een oogwenk aan. De zoekresultaten - de covers van de boeken - laden razendsnel en je kan blijven scrollen door de covers. Er is op geen enkel moment tijd voor ad hoc berekeningen. Alles staat al vooraf klaar. De gebruiker hoeft niet te wachten op de data, de data wacht op de gebruiker.

De Krook presenteerde de applicatie met trots op verschillende evenementen, waaronder 'Generation Code'. Op deze beurs in het Europees Parlement showcasen verschillende landen nieuwe digitale toepassingen in bibliotheken.

Carole Gheysen van De Krook Bibliotheek getuigt: "Ondanks onze moeilijke en niet afgelijnde opdracht, is de toepassing een zeer verfrissende en unieke applicatie geworden waar elke bezoeker zijn gading in kan vinden. Binnen het Vlaamse bibliotheeklandschap behoort het eveneens tot een innovatieve aanvulling op de huidige catalogus."

Our expertise
  • Interface design
  • Data analysis