Trotse winnaar van de eerste Brugse Hackathon

Op 14 en 15 oktober organiseerde stad Brugge haar eerste hackathon. Ontwikkelaars en designers kregen de opdracht om via het dataportaal van Stad Brugge rond het thema ‘ondernemerschap en mobiliteit’ in 24u een applicatie voor smartphones, tablets en/of het web te creëren.


Als Bits of Love proberen we reeds 5 jaar de "Open Data" beweging te steunen, en dus gingen we graag de uitdaging aan. Met ‘a lot of love’ trokken onze developers & interface specialisten Rien, Stijn, Jeroen en Michiel vrijdagochtend richting het Entrepot.

Bij het bekijken van de open data zagen wij heel wat mogelijke toepassingen voor het publiek, het beleid en natuurlijk mooie datavisualisaties. Na een eerste brainstorm hadden we 14 mogelijke concepten. Keuzestress! Onze ideeën hebben we allemaal gefilterd op basis van de beschikbare data, nut voor de Bruggeling, sociaal aspect, en de ‘Regi factor’. Uiteindelijk bleven er twee toffe concepten over: De ‘Fietskadee’ app en de ‘bankjes visualisatie’.


Met ‘Fietskadee’ richten we ons naar ouders die een veilige fietsroute willen uitstippelen om met hun kinderen naar school te gaan. Voor een stad als Brugge is de fiets erg belangrijk. Het verhoogt je mobiliteit en zorgt voor minder druk op het lokale verkeer. Toch zien we dat sommige ouders afhaken omdat ze de weg naar school te onveilig vinden. Het alternatief blijkt steeds weer ... de auto te zijn. Onze app geeft zowel de ouders als de kinderen een beter inzicht en stelt alternatieven voor.

Binnen de applicatie geef je jouw thuisadres en de school van je kinderen in. De app geeft dan een ‘veiligheidscore’ aan jouw route. Deze score is gebaseerd op ongevallen, drukte van de baan, zone 30,… De app biedt ook de mogelijkheid om de route al eens helemaal virtueel thuis te doorlopen met je kinderen via Google Streetview. Zo kan je gevaarlijke punten al eens rustig bespreken en oefenen.Bij onze ‘bankjesvisualisatie’ richten we ons op een heel andere doelgroep en deden we onderzoek naar het gedrag van ouderen in de stad. Uit recent onderzoek blijkt immers dat bankjes cruciaal zijn in de mobiliteit van ouderen. We hebben de bankjes in Brugge in kaart gebracht in relatie tot de woon- en zorgcentra. Als we ervan uit gaan dat ouderen graag om de 500 meter even rusten, hoe ver kunnen ze dan wandelen? De visualisatie toont aan dat sommige rusthuizen eerder geïsoleerd zijn en weinig mogelijkheden geven aan ouderen om zich buiten het woon- en zorgcentra te begeven. Hou onze blog of Facebookpagina in de gaten voor een volledige demo van deze visualisatie!

Met veel enthousiasme, dynamisch teamwork en sloten koffie werden deze twee applicaties in 24 uur tijd gemaakt. Van schetsen naar wireflow, wireframes, design en een presentatie voor de jury. En toen kwam het verdict van de jury. We zaten op het randje van onze stoel, want er waren veel sterke concepten en uitwerkingen. Fietskadee wint!

De jury loofde ons concept voor de gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid & vooral de sociale relevantie. Doodmoe maar erg trots namen we onze prijs in ontvangst! We did it!

Na deze Hackathon kunnen we alleen maar besluiten dat Open Data cruciaal is in onze maatschappij. Wij verlangen naar een twee editie! Love Bruges forever!