Havencentrum: de haven beleven in een app

De haven van Antwerpen is een ongemeen interessant, maar complex ecosysteem. Hoe vertaal je dat behapbaar naar jongeren? Antwoord: via een visueel attractieve en interactieve app, die op levendige wijze het verhaal van deze boeiende, bruisende omgeving brengt.

Case Havencentrum Logo 2x
Case Havencentrum Img1b 2x

Serious game om de haven als toekomstige werkplek te leren kennen

Havencentrum Antwerpen wil jongeren de wereld van de haven leren kennen. Voor de digital natives van vandaag gebeurt zoiets idealiter in een combinatie van een fysieke rondvaart en een gaming experience die daar rechtstreeks op inpikt. Op die manier kunnen bovendien heel wat ‘onzichtbare’ processen zichtbaar gemaakt worden. Echt iets voor Bits of Love, met onze uitgebreide expertise in gamedesign en serious games voor kinderen. In samenwerking met de creatieve geesten van Curious Cats kwamen we na meerdere workshops tot de app Reis van de Banaan, die jongeren tussen tien en twaalf virtueel op plaatsen brengt waar ze anders nooit zouden komen. En hen ook nog eens toont wat de mogelijkheden van de haven als toekomstige werkplek zijn.

Case Havencentrum Img2 2x
Case Havencentrum Img3 2x

Minigames waarmee je de handel en productieprocessen van een haven duidelijk maakt

Omdat heel wat jongeren de Nederlandse taal niet machtig (genoeg) zijn, moest de app heel intuïtief ontwikkeld worden. Daarom kozen we voor het concept van de reis die de banaan aflegt vooraleer die in de haven terechtkomt (en wat er vervolgens mee gebeurt). Met korte filmpjes, vragen en interactieve opdrachten leren de kinderen hoe handel en productie precies werken. Concreet bestaat de app uit vijf minigames, opgebouwd rond specifieke taken die moeten uitgevoerd worden tijdens het transport. Zo moeten de kinderen bijvoorbeeld niet alleen bananen laden en transporteren, maar ook de vrachtboot veilig doorheen de haven zien te loodsen.

Case Havencentrum Img4

App als 'verrijking' tijdens een rondvaart in de haven 

De reactie van de opdrachtgever was heel positief. De aanvankelijke argwaan bij de begeleiders – “deze app zal ons werk afnemen!” – maakte al snel plaats voor enthousiasme. Zeker toen ze vaststelden dat de kinderen zich dankzij de app tijdens de rondvaart nog meer engageerden om iets bij te leren.

Our expertise
  • Co-creation
  • Gamedesign
  • Game-development