Bieblo: op zoek naar de perfecte match met een boek!

Boeken lezen is voor hedendaagse jongeren wellicht niet zo evident als voor eerdere generaties – de digitale verlokkingen zijn overal. De uitdaging is dan des te groter om de perfecte match tussen kind en boek te vinden. 

Enter de app Bieblo, die op heel speelse en interactieve wijze ontlenerssuccessen ‘boekt’.

Case Bieblo Logo 2x
Case Bieblo Img1b 2x

Een gamified interface voor kinderen

Het was Cultuurconnect, de organisatie die streeft naar digitale innovatie in kunst en cultuur, dat ons benaderde met de vraag naar een applicatie met een frisse, kindvriendelijke interface. Die moest de zoektocht van kinderen naar boeken in de bibliotheek een heel stuk makkelijker maken. 

Bieblo laat 6- tot 11-jarigen spelenderwijs boeken vinden die aansluiten bij hun interesses. Kinderen zien een afbeelding die een thema uitbeeldt, zoals fantasie, dieren, sport,...noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Op het einde krijgen ze een digitale etalage met acht covers. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib en sluiten aan bij hun interesses en leeftijd.


"Bieblo geeft hen een smalle etalage van boeken op maat van hun leeftijd en interessegebied. Bovendien vertelt de app de kinderen meteen ook waar het boek staat. Alle boeken die Bieblo aanraadt zijn zeker ook nog niet uitgeleend " 

- Anne Vrints Bibliotheek Beringen -

Case Bieblo Img2 2x
Case Bieblo Img3 2x

Van Open Data-hackaton tot schaalbaar product 

Cultuurconnect was via een Open Data-hackathon al tot een proof of concept (POC) gekomen, maar wilde dit nu tot een volwaardig product laten uitrollen. Bits of Love had reeds voor de Gentse stadsbibliotheek De Krook een succesvol product op basis van hun open data gemaakt en zo kwam het snel tot een samenwerking.

Om de data op deze originele manier te ontsluiten, maakten we een technische analyse over hoe we de verschillende API's van Cultuurconnect konden combineren in een performant recommendation systeem van boeken. Op basis van de datastromen van Cultuurconnect hebben we een schaalbare en performante architectuur bedacht waarbij we gebruik maken van van de nieuwste cloud technieken. Er zijn fallbacks voorzien die maken dat de applicatie blijft werken, ook al is er een zware belasting door veel gebruikers op hetzelfde moment. 

Cultuurconnect kreeg ook het beheer van de applicatie zodat zij zelf in staat zijn om per bibliotheek de Bieblo app te activeren. Rekening houdend met de verschillende type bibliotheken en verschillende devices die daar aanwezig waren, hebben we ervoor gezorgd dat de tool geoptimaliseerd is om ook op minder nieuwe toestellen of touch devices te werken.


Case Bieblo Img4 2x

Hoe groot is de interesse?

Bieblo wordt momenteel al in 235 Vlaamse bibliotheken gebruikt. Er is een grote interesse van onze noorderburen om de app ook daar in de bibliotheken aan te bieden. De populairste thema's in 2020 waren 'Humor', 'Vriendschap' en 'Dieren'. De app wordt het meest gebruikt door kinderen van 11 jaar

'Bieblo' heeft een fascinerend traject gekend van een concept bij de Apps for Ghent hackathon 'Hack de Bib' van stad Gent in 2015 naar een challenge op de Open summer of code tot een marktwaardig product. Het verhaal van innovatie en entrepreneurship buiten de start up hype. Een proof of concept omzetten in een volwaardig product?
Een originele insteek om verschillende databronnen te combineren?
We werken graag mee!

Our expertise
  • Scalable devops
  • Data interface
  • Interface design for kids